Myslím, že tento text starej ľudovej piesne netreba bližšie predstavovať. Práve toto obdobie zábavy, hojnosti, radosti, spevu, zabíjačiek a prípravy na pôstne štyridsaťdňové obdobie sme si v našej škole pripomenuli malou gastronomickou ochutnávkou.
V spolupráci so žiakmi druhého ročníka sme v rámci hodín CCJ rozhodli vrátiť v čase a navariť si pravé fašiangové jedlá. Priniesli sme tkané obrusy, poumývali krásnu keramiku, zamiesili cesto, postavili fazuľu a s chuťou sa pustili do príprav fašiangových dobrôt. Naše menu pozostávalo z kombinácií starých receptov a moderných trendov. Spoločne sme si pochutili na naozaj bohatom menu, ktoré tvorila fazuľová polievka s údeným mäsom, pomaly pečená bravčová krkovička obalená v kávovej chraste so strapačkami s kyslou kapustou a údenou slaninou, nechýbali šišky s džemom, šišky plnené karamelovým krémom, fánky bohato obalené v škoricovom cukre, hnetený jablkový koláč s lyofilizovanými jahodami. Pripravili sme tiež niekoľko kanapiek s tradičnými i menej tradičnými nátierkami: bryndzovou, mäsovou, vajíčkovou, škvarkovou, ktoré sme ozdobili trendovými mikrobylinkami. Z tradičných jedál sme doplnili na stôl varenú klobásu, slaninu, cibuľu, cesnak a čerstvý domáci chlieb. Vôňa jedál sa niesla chodbami školy a spoločne sme si pochutnali na pripravených jedlách.