Do európskeho týždňa znižovania potravinového odpadu sa zapojili aj žiaci našej školy a to I. B triedy pod vedením triednej učiteľky, MVDr. Mihályovej. Žiačka I. A Karolína Ličáková nakreslila na nástenku plagát s touto tematikou.
Počas hodín Cvičenia z technológie prípravy pokrmov pripravili nátierku z varenej zeleniny a hydinového mäsa z vývaru, ktoré sa často na cvičeniach neskonzumuje. Upiekli aj koláčiky zo zvyšného džemu, vajec a masla, ktoré nájdete v každej chladničke.
Na hodinách biológie ich triedna učiteľka oboznámila s danou problematikou, s faktami, ktoré mnohých prekvapili. (0,44 kg potravinového odpadu na obyvateľa SR na deň) Následne žiaci diskutovali o možnostiach znižovania potravinového odpadu doma i v škole na praktickom vyučovaní. Pozreli si aj na YouTube dokument o slovenskom kuchárovi, ktorý založil prvú Zero Waste (bezodpadovú) reštauráciu na svete.
Aktívny prístup žiakova a nás všetkých pri znižovaní potravinového odpadu je veľmi potrebný a budeme ho rozvíjať aj inými aktivitami v budúcnosti.
MVDr. Mihályová